Back to top

D3S-RadMag űrbéli sugárzási tér- és a mágneses tér mérőműszer

A kép még a pandémia előtt, békeidőkben készült. A Remred Kft., az Energiatudományi Kutatóközpont kutató munkatársai és kolléganőnk, a fejlesztési- és mérnökségi osztály vezetője Soós Vilmosné Anett, közösen fejlesztették ki a D3S-RadMag űrbéli sugárzási tér- és a mágneses tér mérőműszert.

Mint azt az előző bejegyzésben is írtuk, már évek óta gyártunk az űripar számára is. Az űripari gyártásunk teljes spektrumának bemutatásával kapcsolatban nincs mindig könnyű dolgunk, mivel az űripari projektek nagy része szigorú titoktartás alá esik. Az űripari alkatrészek gyártása jelen pillanatban is zajlik. E mellett az Európai Űrügynökség (ESA) űridőjárási elosztott mérőhálózat fejlesztési koncepciójának keretében a Remred és EK Kutatóival közösen olyan kombinált, az űrbéli sugárzási tér és a mágneses tér mérésére is alkalmas műszert fejlesztettünk, amellyel az ESA űridőjárási célú kis műholdas konstellációs küldetésében végzi majd a közeljövőben méréseket. A műszer fejlesztését az ESA elfogadta, a tesztpéldány gyártása hamarosan elkezdődik.
Cégünk folyamatosan keresi az új piaci lehetőségeket, amelyek technológiai és szakmai fejlődést jelenthetnek. Az űripari alkatrészek gyártása a rendkívül kis méret és a bonyolult kialakítás, a precíziós gyártás miatt rendkívül nehéz, nagy kihívást jelent, de szakmai előrelépés a cégünk illetve munkatársaink számára is. Az egyedi alkatrészgyártás területén számos piaci szegmensben szereztünk széleskörű és speciális gyártási tapasztalatot hazai és nemzetközi projektjeink során. Ez a szakmai háttér és know-how, illetve a diverzifikált hazai és nemzetközi vevői portfóliónk kellő alapot adott ahhoz, hogy olyan komoly projektekben vegyünk részt, mint az űripari megbízások. Lelkes mérnök és technológus munkatársakkal vágtunk bele a kihívásokkal teli gyártásba. Az elkötelezett csapat szakértelmének és kitartásának köszönhetően folyamatosan kapjuk az új feladatokat. Az űripari tervezés és gyártás során megszerzett szakmai tapasztalatot az ipar többi területén is tudjuk kamatoztatni.